De rijke geschiedenis van Brasserie Pakhuis

Voor het ontstaan gaan we terug naar donderdag 10 oktober 1991. Die dag vond de opening van Brasserie Pakhuis plaats, waarmee de oprichters een nieuw leven gaven aan een prachtig pand in het centrum van Gent.

De evolutie van het gebouw is hoofdzakelijk verweven met de familie Dutry-Colson, die in de Veldstraat ‘De Grote Paternoster’ uitbaatte. De winkel bood oorspronkelijk ijzerwaren aan, maar evolueerde met de jaren richting huishoudartikelen en verwarmingssystemen. Toen zowel de winkel als de Veldstraat in 1880 een opknapbeurt kregen, kocht de familie de achterliggende fabriek als opslagruimte. Het gebouw bleef in het bezit van de familie tot 1987.

Toen het gebouw enkele jaren later een nieuw leven kreeg als brasserie, was het meteen duidelijk dat de oprichters een eerbetoon wilden brengen aan het rijke, industriële verleden van het pand. Van bij de lancering in 1991 tot vandaag zit Brasserie Pakhuis vol met verwijzingen. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • De naam verwijst naar de functie van het gebouw tussen de twee wereldoorlogen?  De familie Dutry-Colson startte toen EMBALCO ('Emballage Coloniale'), gespecialiseerd in het verpakken en verschepen van grote, moeilijke stukken naar het toenmalige Kongo tot een klein vliegtuigje toe!
  • De huidige wijnkelder van brasserie Pakhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als schuilkelder? De toegangsdeur is nog steeds de originele, gasdichte deur.
  • Het huidige terras al bij het Pakhuis hoort sinds de periode van EMBALCO?

Sinds de herstart bouwt Brasserie Pakhuis intensief verder aan haar eigen stukje geschiedenis. Na 25 jaar mogen we terugblikken op de nodige hoogtepunten. Stonden de beginjaren nog in het teken van een nieuwe eetgelegenheid vestigen in het Gentse, dan betekende de komst van de huidige zaakvoerders in 1998 de start van een ware opmars.

Die begon met het vastleggen van een nieuwe missie, die nog steeds actueel is: kwalitatieve, smaakvolle gerechten serveren in een gezellige, vriendelijke en comfortabele omgeving. Die kwaliteitsgarantie is essentieel, en bepaalde veel van de keuzes die volgden. Zo wordt alleen gewerkt met leveranciers die we vertrouwen, en zijn de producten zoveel mogelijk lokaal, biologisch en vers. Dat trekt zich door tot in de details, zoals de keuze voor ecologische poetsproducten. Het zorgde er ook voor dat we doorheen de jaren heen heel wat eigen producten ontwikkelden, zoals onze Bressekip, oesters en het bier Principale.

We willen zeker deze gebeurtenissen vermelden:

  • 1991: start Brasserie Pakhuis
  • 1991: Brasserie Pakhuis wordt partner van het Filmfestival van Gent, tot op vandaag
  • 1998: overname door de huidige zaakvoerders
  • 1998: oudejaarsavondshow van de VRT wordt opgenomen als “13e Werk van Rob Vanoudenhove”
  • 1999: start tv-serie Flikken, met Pakhuis als een van de vaste locaties
  • 2003: Brasserie Pakhuis wordt partner van Gent Jazz Festival
  • 2004: aankomst chef-kok Koen Lefever
  • 2005: vernieuwing van de keuken met introductie van de nieuwste kooktechnieken
  • 2006: Brasserie Pakhuis opgenomen in Bib Gourmand van Michelin, en tot vandaag een vaste waarde
  • 2007: aanleg terras
  • 2007: Lou Reed woont drie weken in Gent en kiest Brasserie Pakhuis als eetplaats, waar hij altijd hetzelfde tafeltje kiest
  • 2008: eerste Oestermarkt
  • 2009: burgemeester Termont lanceert ons eigen bier Principale, gebrouwen door Van Steenberge in Ertvelde
  • 2009: aankoop hoeve Le Devant in Frankrijk & start kweek eigen Bressekip
  • 2010: eerste deelname Les Glorieuses De Bresse - onze kippen vielen sindsdien steevast in de prijzen!
  • 2016: vernieuwingen aan keuken en terras
  • 2016: lancering Pleasures als label

Terugblikken is leuk, maar vooruitkijken is leuker. We lichten alvast graag een tipje van de sluier, van wat de toekomst brengt. Later dit jaar lanceren we namelijk een nieuwe huisstijl, en verzamelen we al onze locaties en merken onder één gemeenschappelijke kwaliteitsstempel: Pleasures.

Met de naam zullen we in de toekomst alles bundelen. Zo weten te weinig mensen dat we eigenlijk ook trotse eigenaar zijn van Brasserie Dock's in Antwerpen en La Quincaillerie in Brussel, de hoeve ‘Le Devant’ en het gastenverblijf ‘Chateau Laudonie’ in Frankrijk, en voor veel producten zelf instaan (het bier Principale, de oesters Kara Savi & Verte des Bardières, Poulet de Bresse (AOP), varken, lam en parelhoen, etc.). We zijn bijzonder trots op wat we doorheen de jaren lanceerden en zullen dat in de toekomst dan ook meer uitspelen.

Op die manier zijn we klaar om er nog eens 25 jaar in te vliegen. Wie op zoek is naar lekker en kwalitatief eten, houdt z’n ogen in de toekomst dus open voor Pleasures!